MIDDEN OOSTEN

CHAUFFEURS NEDERLAND

Verhaal Bert Klanderman

Goedendag,

 

Ik ben een ex Internationaal chauffeur(met pensioen). Ik heb jullie site via Toprun.ch gevonden.

 

Ik reed zelf in die jaren bij Kreijger Transport in Haarlem met een Krupp met een V6 cummins motor en een vriestrailer.(zie bijgaande foto). Reed alle Amerikaanse legerkampen af met hangend vlees. Toen gingen wij "Ferry"rijden met Engelse trailers.

 

Ben toen ik contact gekomen met Piet van Es, die volgens overlevering de allereerste Hollandse chauffeur is geweest die naar Teheren gereden is ( zie bijgaande foto, het kleine mannetje is Piet van Es) hij reedt toen bij John Ende Loosduien (later NEDU, Vierpolders geworden) de foto is ook een KRUPP type Mustang 4 cylinder 2(twee) -takt diesel 145 pk, 6bak ZF ongesynchroniseerd, max snelheid 72 km. Er werd in opdracht van Kersten Hunnik gereden. Het plaatje is van eind 50er, begin 60er jaren.

 

Geen slaapkabine geen airco, verplicht elke 2500 km olie verversen. Hij werd weggestuurd met 1 kist als ladingmet enkele motorwagen en had de opd! racht gekregen om na lossing de auto in perzie te verkopen en met het vliegtuig terug te komen, maar Piet was eigenwijs en is leeg teruggereden naar Turkije om dat hij daar een hogere prijs voor de auto kon krijgen. Na die rit heeft hij dat kunstje nog eens geflikt, maar toen met een KRUPP type buffel frontsuur.

 

Piet is later zelf een transportbedrijf begonnen onder de naam ESTRA, Rozenburg met tankwagens. Daar heb ik begin 80er jaren 2 jaar bij hem gewerkt. In mijn tijd bij Kreijger, heeft ook de fa. VLIETKO, Beverwijk(bijgevoegd foto van een Vlietko auto, linkse mannetje is Peter Draaier) in charter bij ons gereden. Die hebben ook nog op het Midden Oosten en Pakistan gereden. Zoonlief Aad van Vliet en chauffeurs Bren Boeree en Peter Draaier, die heeft naderhand ook nog bij "Groene"DE Wilde, Monster gereden(ik zag hem nog op 2 foto's in jullie fotogalerij). Ikzelf ben voor het meeste op de Oostblok landen blijven rijden na de hangvlees periode. Hopende dat jullie iets kunnen met deze info.

 

groetjes Bert Klanderman, Oudenhoorn.